Podczas serii pokazów filmów w ramach Kina Kulinarnego widzowie będą mieli okazję wziąć udział w kolacjach inspirowanych prezentwanymi obrazami. Bilet na każdy z 5 seansów (początek o godzinie 18:30) jest równocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację przygotowaną przez znanych szefów kuchni.
Oto szczegóły festiwalowego menu:
3 sierpnia 2013: film „Małże i miłość” w towarzystwie dań serwowanych przez DP Arkenbout, szefa kuchni jednej z 50 najlepszych restauracji w Holandii – De Vluchthaven.
4 sierpnia 2013: podczas seansu „Make hummus not war” o podniebienia gości zadba Dawid Łagowski, szef Kuchni Pałacu Mierzęcin.
5 sierpnia 2013: dla widzów filmu „Historia ruchu Slow Food” gotować będzie ośmiu szefów kuchni związanych z portalem Wszystko Dla Kucharzy, którzy połączą swe siły specjalnie dla gości Festiwalu.
6 sierpnia 2013: podczas seansu „GMO OMG” kolację przygotuje Tomasz Trąbski, jeden z 50 najlepszych szefów kuchni w Polsce, szef kuchni Concordia Taste Restaurant w Poznaniu.
7 sierpnia 2013: film „Jadoo” wzbogaci fuzja smaków wschodu i nowoczesnej kuchni, którą zaproponuje Jakub Adamczyk, szef kuchni restauracji Winosfera w Warszawie.
Ponadto w sobotę, 3 sierpnia przed namiotem Transatlantyku ruszy miejsko-piknikowa Strefa Relaksu ŠKODY czynna od 11:00 do 16:00, gdzie będzie można nie tylko odpocząć, ale i obejrzeć Nową ŠKODĘ Octavia i ŠKODĘ Superb.
Oprócz Kina Kulinarnego, w ramach TRANSATLANTYK FESTIVAL POZNAŃ 2013 uczestnicy obejrzą filmy z cyklu „Kino Drogi”. Dodatkową atrakcją będzie Mobilne Kino ŠKODY, które wyruszy w podróż po Poznaniu. Więcej informacji na temat trasy i seansów znajduje się na stronie www.wieszcodobre.pl.
Na zdjęciu grafika promująca film "Make hummus not war"